European Rover Challenge 2020
ERC 2020 bu yıl pandemi nedeniyle her zamankinden farklı bir formatta gerçekleşti. Yarışmada takımlar Polonya’da Mars esas alınarak hazırlanmış bir yarışma alanında, ERC komitesi tarafından sağlanan bir keşif aracını kendi ülkelerinden kontrol ettiler. Takımlara yarışma öncesinde alandan drone ile çekilmiş görüntüler ve alanın dijital yükselti haritası iletildi. Hazırlık süreci ve yarışma sırasında takımlarla sürekli iletişim içerisinde gerçekleşen yarışmaya 33 finalist katılmaya hak kazandı. Takımımız ilk kez katıldığı yarışmada “Best Scientists” ödülünün yanı sıra genel sıralamada 4. oldu.
Bilim Görevi
Takımlara yarışma öncesinde alandan drone ile çekilmiş görüntüler ve alanın dijital yükselti haritası iletildi. Yarışmacıların verilen model ve fotoğraflarla alandaki jeomorfolojik ve jeolojik yapıları araştırarak bu yapıların özelliklerini, görece yaşlarını ve nasıl oluştuklarını içeren bir araştırma raporu oluşturmaları ve bu araştırmadaki bulguları yarışma esnasında keşif aracı aracılığıyla alanda yapacakları gözlem, çekecekleri fotoğraflarla desteklemeleri yarışmadaki görevlerden birisiydi.
Navigasyon Görevi
Navigasyon görevinde temel amaç aracın belirlenen noktalara otonom bir şekilde hareketini sağlamasıdır. Bu noktalara ulaşınca ERC görevlileri arazide aracın konumunu inceleyip gerekli ölçümleri yaparak puanlama yaparlar. Bunun yanı sıra arazide bulunan, konumu bilinmeyen bazı objelerin tespit edilmesi ve yerinin belirlenmesi de görevlerden biridir. Aracın konumunun belirlenmesi için araziye yerleştirilmiş ARTag’ler kullanılır.
Bakım Görevi
Bakım görevinde aracın bir panelde robot kol ile uzaktan kontrolle operasyon yapması beklenmektedir. Bu operasyonlardan bazıları panelde bulunan şalterlerin konumlarını değiştirmek, voltaj fişini belirli bir noktadan alıp prize takmaktır. Robot kolda bulunan gripper’ın uzaktan kontrolü ile gerçekleşen operasyonlarda yapılan her işlem jüri tarafından incelenip değerlendirilir ve puanlanır.
Sunum Görevi
Sunum görevinde takımın amacı proje sürecini jüriye tanıtmaktır. Takımın kuruluşundan bu güne kadarki gelişimi, gelecekteki hedefleri, takımın işleyiş düzeni, süreçte karşılaşılan zorluklar ve takımın bu zorluklara karşı gösterdiği reaksiyonları açıklanır ve projede kullanılan mühendislik yaklaşımları hakkında jüriye bilgiler verilir. Bunun yanı sıra ERC’yi geliştirmek ve daha iyi konuma getirmek için takım fikirlerini jüriye sunar.